Hvad må man?

Hvad må man?

Faktisk kan deling af private, grænseoverskridende og krænkende informationer, billeder og videoer være ulovligt. Mange gange kan problemerne løses, inden de bliver et massivt problem, men det kan også være så alvorligt, at der er brug for at kontakte politiet for hjælp. Her på siden kan du læse lidt om, hvad man egentlig må dele af informationer, billeder og videoer om andre.

Hvad må man – og hvad siger loven?

Det er ikke tilladt at chikanere og mobbe andre mennesker online. Det er heller ikke lovligt at dele private og krænkende billeder, og faktisk må man slet ikke dele billeder af andre, hvis ikke den anden tydeligt og frivilligt har givet lov.

Hvad er ulovligt at dele online?

Chikane og mobning

Det er ikke tilladt at chikanere andre mennesker – heller ikke i den digitale verden. Chikane grænser op til mobning og kan for eksempel være nedsættende bemærkninger, seksuelle hentydninger eller spredning af rygter. På Facebook er der eksempler på unge, der opretter hadesider om andre, og på Ask.fm er der eksempler på profiler, som udelukkende handler om at sprede negative rygter. Der er også nogle unge, som oplever, at deres kammerater ’faceraper’ – skaffer sig adgang til – deres profil på sociale medier – og skriver upassende ting eller stjæler private billeder.

Private og krænkende informationer og billeder

Det er ikke tilladt at tage krænkende billeder eller udtale sig krænkende om en person – heller ikke selvom disse informationer måske er sande. Loven kalder det ’ærekrænkelser’ eller ’krænkelser af privatlivets fred’, og det handler om at respektere andres privatliv.

Det er afgørende, når man deler informationer eller billeder, at den person, som det handler om, ikke må kunne føle sig udstillet, udnyttet eller krænket. Da folks grænser er forskellige, er det vigtigt altid at spørge, om man må videresende eller dele informationer eller billeder. For eksempel et billede af veninde, der soler sig i forældrenes have eller et billede fra festen i fredags af en, der kaster op – måske ville du have det fint med det, men andre kan føle sig udstillet eller krænket. Alt andet end et klart ja, er et nej.

Billeder med seksuelt indhold

Seksuelle billeder af børn er ulovlige. Det vil sige, at billeder af personer under 18 år, der har fokus på kønsorganerne eller viser en seksuel handling, aldrig må deles. Denne slags billeder hører under loven mod børnepornografi. Kærestepar, hvor de begge er over 15 år, må gerne dele seksuelle billeder med hinanden, hvis de begge har givet hinanden lov. Billederne må dog ikke videresendes og skal slettes, når forholdet stopper.

Hvilke billeder er så lovlige at dele?

Man må kun dele informationer eller billeder, når man har spurgt personen, som det omhandler, direkte, og personen tydeligt og frivilligt svarer ja til, at man må dele dem. Det kalder man for samtykke. 

Hvis man ikke har fået samtykke, er det ulovligt at dele private informationer eller billeder – både intime billeder, men også helt almindelige portrætbilleder. 

Nogle gange kan man godt sidde i en situation, hvor det vil føles helt skørt at spørge om lov – men gør det alligevel for andres skyld. Du gør også dig selv en tjeneste, for i princippet kunne du blive meldt til politiet for at sprede billeder af andre.

Foto: Vagn Hansen/VHDesign.gl

Hvornår skal man melde det til politiet?

Der er mange ting, der har betydning for, om politiet kan hjælpe. Det kommer helt an på, hvad der er sket i situationen, hvor gammel du er, og hvad, der er blevet delt. Hvis du er under 18 år og vil anmelde det, der er sket, til politiet, er det vigtigt, at du taler med dine forældre først. Du skal nemlig involvere dine forældre, hvis du er blevet truet eller afpresset til at dele informationer, billeder eller videoer med seksuelt indhold.

Gem altid så mange oplysninger, som muligt. Spørg meget gerne en voksen eller en ven om at hjælpe dig. Gem så mange oplysninger, du kan om: