Gode råd

Gode råd

Har du fået delt billeder, videoer eller informationer online? Her er en liste med gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du har fået delt nogle af dine private informationer, billeder eller videoer og føler dig krænket.

Trin 1

Trin 2

Trin 3

Undersøg hvor mange, der har haft adgang til dine informationer eller set dit billede eller din video. Har det kun ligget på din kammerats telefon, i en privat Facebookgruppe, eller har det ligget helt offentligt på Instagram eller en blog? Søg på dit navn på Google og andre søgemaskiner for at finde ud af, hvad der ligger af information om dig på nettet.

Bed personen slette det omgående. Hvis det er en, som du kender, så bed personen gøre det, mens du ser på det. Så kan du føle dig helt sikker på, at det er slettet. Hvis det er på en hjemmeside, så anmeld det til ejerne af hjemmesiden.

Tag billeder eller screenshots af de krænkende billeder, videoer eller tekster, hvis ikke personen vil slette indholdet omgående. Så har du beviser for, hvad der er sket. Spørg gerne en voksen, du stoler på eller ven/veninde om hjælp til at indsamle beviserne.

Foto: Vagn Hansen/VHDesign.gl

Trin 4

Kontakt det sociale medie. Delte informationer, billeder og videoer kan desværre hurtigt forlade en enkelt Facebookprofil, hvis en person deler det videre med sine andre venner. Under afsnittet om hvordan du sletter, kan du se, hvordan du kontakter de sociale medier og beder om at få noget slettet. Vær opmærksom på, at du skal give gode grunde til de sociale medier for at få noget slettet. Det kan for eksempel være, at det krænker dit privatliv, fordi en anden har oprettet en falsk profil med dit navn og billede, eller at det er imod det sociale medies egne regler om nøgenbilleder. Det kan tage lang tid, før de sociale medier svarer dig, og nogle gange kræver det, at man skriver flere gange.

Trin 5

Fortæl det til en voksen, som du stoler på. Mange voksne forstår mere, end man tror, og de kan være med til at understrege alvoren overfor den person, som har delt informationer, billeder eller videoer uden dit samtykke. Det kan for eksempel være en forælder, lærer eller skolens SSP-medarbejder.

Der er desværre ingen garanti for, at informationerne, billederne eller videoerne ikke bliver set af andre, når de først er delt. 
Men husk på, at ting kan forstås forskelligt alt efter hvem, der ser på det.