Hvordan det føles

Hvordan det føles

Har du fundet ud af, at du har fået delt intime eller private informationer, billeder eller videoer mod din vilje? Det kan være, du har fået delt et nøgenbillede. Eller at du bliver chikaneret og mobbet. Her kan du læse om, hvordan det føles for nogle at blive udsat for det, du er blevet udsat for. Du kan også læse om, hvad du kan gøre ved det, der er sket.

Sådan kan det føles at få delt private informationer og intime billeder mod sin vilje

Det er meget forskelligt, hvordan man reagerer på at få delt grænseoverskridende eller private informationer, billeder eller videoer. Nogle kommer hurtigt over det, og andre oplever en voldsom krise og har brug for hjælp fra en psykolog.

Din reaktion på det, der er sket, kan afhænge af mange ting. Det kan for eksempel have betydning, hvad, hvor og hvor meget det er blevet delt. Ens reaktion kan også afhænge af, hvordan andre kommenterer på det, som er blevet delt. 

Det kan også afhænge af, hvem der har gjort det. Reaktionen kan også blive påvirket af, hvordan man har det i den periode, hvor det sker, og om man oplever mobning eller andre svære ting i forvejen.

Man kan sidde tilbage med følelser af skyld, skam og tillidsbrud, når et intimt billede er blevet delt offentligt. Skyld, fordi man kan føle, at man på en eller anden måde har medvirket til at udstille sig selv. Skam, fordi man er blevet blottet i offentligheden, uden at man selv havde kontrol over det. Og tillidsbrud, fordi der ofte er en eller flere personer, man er tæt på, der har været med til at dele billeder eller film og altså ikke er til at stole på. 

Det er meget vigtigt, at du husker på, at det ikke er dig, der har gjort noget forkert. Den, der har delt uden at få lov, er ansvarlig – det er ikke din skyld.

Det er slet ikke ok, at andre har delt et billede af dig uden at spørge om lov først eller chikaneret dig på en anden måde. Det, de har gjort, er ikke ok, og det kan faktisk være ulovligt.

Det er sikkert hårdt at tænke på, men husk, at livet nok skal gå videre efter noget tid, selvom det måske ikke føles sådan lige nu.

Det føles måske helt uoverskueligt at skulle gøre noget ved de delte billeder lige nu. Men det er en rigtig god idé at handle hurtigt for at minimere spredningen af det delte billede.

Vigtigt at tale med nogen

Du skal ikke gå rundt med dine følelser helt alene.

For de fleste hjælper det virkelig at tale med nogen om denne slags ting i stedet for at gå med det hele selv. Det kan gøre en kæmpe forskel, hvis du kan læne dig op ad en voksen, som kan hjælpe dig med at få stoppet krænkelserne og understrege alvorligheden for dem, som krænker dig.
Derudover kan en voksen også støtte dig i den tid, som kommer efter. Det giver ikke altid samme ro at tale med en veninde eller kammerat, selvom de også kan trøste og forstå.
Hvis du har en ven eller en veninde, som har oplevet at få delt et billede eller andet grænseoverskridende indhold ufrivilligt, så støt dem i at fortælle det til en voksen.