En forælders dilemma​

Som forældre kommer du ofte ud for situationer, hvor du skal tage stilling til dit barns mediebrug. Læs hvordan forældre takler dilemmaer forskelligt og få gode råd til at tale med dit barn.

Hvad gør du, når din datter på 14 vil mødes med en dreng, hun har på nettet? Og hvordan sætter du grænser for, hvor mange timer dit barn må spille computer? Der er mange dilemmaer, du skal forholde dig til, når dit barns hverdag er fyldt med digitale medier. Og der er ikke altid én rigtig løsning. Læs hvordan forældre kan tackle barnets digitale liv.

5 gode råd om medieforbrug

1. Dit ansvar
Ligesom du lærer dine børn at begå sig i trafikken, er det dit ansvar at støtte dem, så de lærer at færdes sikkert og ansvarligt med net og mobil. Brug tid på at følge med i dine børns mediebrug. Vær opmærksom på, at der ofte udvikles nye medier og apps, som dit barn måske begynder at bruge. Det er en god ide, at du selv prøve spil og apps og at du spørger dit barn om, hvilke medier han/hun bruger.

3. Tal med dit barn
Selvom børn kender teknikken, har de ikke altid modenheden til at overskue konsekvenserne af deres handlinger på nettet. De har brug for at blive guidet til at sætte grænser, så mediebrugen ikke bliver ukonstruktiv. Tal med dit barn om, hvilke billeder de deler. Det er helt ok at dele billeder – dit barn skal bare huske, at når man først lægger et billede på nettet, så vil det altid ligge der. Derfor er det bedst kun at lægge billeder op, som man ingen grund har til at fortryde senere.

2. Anerkend forskelle
Hvis du er bevidst om, at der er forskel på jeres udgangspunkt, er det nemmere at acceptere, at dit barn måske har et stort behov for at svare på en sms midt i aftensmaden. Anerkend dit barns selvfølgelige brug af internet, computer og mobiltelefon.

4. Du kan godt!
Du behøver ikke at være erfaren IT-bruger for at kunne tage del i dine børns onlineliv. Spørg dem, hvad de laver og lad dem vise dig nogle af deres spil eller virtuelle verdener. Slip berøringsangsten.

5. Sæt grænser for skærmtid
Mange børn bruger de sociale medier som et rum for at udvikle deres identitet og bruger rigtig meget tid på at være opdaterede. Vær med til at sætte grænser og beskyt dine børn mod mediestress og overforbrug. Det kan du for eksempel gøre ved at indføre en ‘offline-periode’, som gælder for hele familien. Du kan lægge op til en samtale med dit barn, hvor I indgår et kompromis – måske at I alle lægger jeres mobiltelefoner i en skål lørdag formiddag eller søndag aften?

Foto: Vagn Hansen/VHDesign.gl