Det sker ikke tit, men det kan ske for både drenge og piger, at en seksualkrænker søger kontakt på nettet. Når det sker, bliver børnene ofte manipuleret til at tænke positivt om overgrebsmanden. Det betyder, at det kan være svært at gennemskue for forældre. Man kan dele sex-krænkelser op i to typer:
Direkte og tydelige opfordringer: Den ene type krænkelse er direkte og uden omsvøb. Barnet eller den unge kommer i kontakt med en person, som bruger meget seksuelt sprog eller stiller grænseoverskridende spørgsmål. Måske bliver de spurgt om at sende billeder, sexchatte eller vise sig på webcam.
Søde ord og manipulation: Den anden type krænkelse kommer snigende. Her bruger krænkeren en særlig metode til at lokke barnet til sex. Det kaldes ‘grooming’. Metoden drejer sig om at skabe et intimt venskab/kæresteforhold, og derefter bruge sin alder og erfaring til at overtale barnet til sex. Helt unge teenagere har størst risiko for at møde denne slags krænkere på nettet.
Sådan vil en ‘snigende’ seksualkrænker typisk gå frem:
- Vælger barnet ud på nettet ud fra hans eller hendes profil
- Viser interesse for barnet og skaber god kontakt
- Opbygger intimt venskab og giver bekræftelser og omsorg
- Spørger efter billeder af barnet
- Giver gaver (kan bruges senere til at bede om noget til gengæld)
- Begynder måske at tale om sex
- Spørger om at mødes
- Bliver ved med at kontakte barnet, også selvom det ikke svarer
- Stiller krav om sex og truer måske med at uploade billeder eller sige hemmelige ting, barnet har fortalt
Gode råd
Den bedste måde at beskytte børn mod seksualkrænkere er at lære dem at kunne sige fra over for grænseoverskridende personer.
Vær åben
Det er godt, hvis barnet oplever, at han/hun altid kan komme til dig. Vær imødekommende, hvis barnet forsøger at fortælle dig om noget, der er sket på nettet – også hvis de har gjort noget forkert. Lad være med at skælde ud, men støt i stedet barnet til at få løst situationen.